שבת של חורף

אין כמו שבת בה לא יוצאים מהבית, מסתובבים כל היום בטרנינג, רואים סרטים ומקשיבים לגשם שבחוץ. אמנם, הרבה שבתות גשומות אין לנו, אז סיבה מספיק טובה לא לצאת מהבית היא למלא אותו בריח משכר של בישול ואפייה.
בשבת שכזו, הכנתי חמין ובכדי למלא את הזמן הפנוי אפיתי עוגיות חמאה וריבה בשלל צורות.  

חמין
החמין הוא התבשיל האידיאלי לשבת כזו, הוא כובל אותך משישי בערב ועד ראשון בבוקר ללא רחמים. ההכנה שלו מתחילה בשישי בערב, נמשכת עד שבת בצהריים ולאחר האכילה אין לך שום יכולת לזוז, גם אם רצית.
החמין שהכנתי כאן מבוסס על מתכון של שרי אנסקי וטיפים של רפי כהן. החמין מכיל אורז בשקית קוקי שבושל בסיר החמין והוכתר כמנצח של הסיר - אל תוותרו עליו.


את הבשר לחמין רכשתי אצל הקצב המעולה שלי. מאז שעברתי לצפון הישן של תל אביב ממרכז העיר האהוב, הוא אחת התגליות המרגשות באזור. מומלץ.



רכיבים
סיר גדול וכבד עם מכסה
שקית קוקי

800 גר' שפונדרה
2 פרוסות אוסובוקו
2 כרעיים עוף
200 גר' בשר טחון
4-5 עצמות מח

2 כוסות אורז פרסי
2 כוסות שעועית לבנה
(אני השתמשתי בשעועית קטנה אורגנית - היא יצאה הרבה יותר נעימה וטעימה משעועית רגילה)
3 בצלים
6-8 תפוחי אדמה
6-8 ביצים
צרור פטרוזיליה
10 שזיפים מיובשים מגולענים
חצי כוס דבש

בהראט/ תבלין לקציצות
מלח
פלפל שחור גרוס

הכנות מראש

  • שעועית: משרים את השעועית בהרבה מים למשך לילה. מסננים השעועית מניחים בסיר עם מים ומביאים לרתיחה. מסירים קצף שנוצר על פני המים. מסננים ושוטפים את השעועית.
  • ביצים: מבשלים את הביצים כ-10 דקות במים עם מלח
  • תפוחי אדמה: קולפים את תפוחי האדמה
  • אורז בשקית קוקי: 
    • מטגנים 2 בצלים קצוצים עד להזהבה
    • שוטפים את האורז בהרבה מים ומערבבים עם בשר טחון, בצל מטוגן, פטרוזיליה קצוצה.
    • מתבלים במלח, הרבה פלפל גרוס ובהראט.
    • מכניסים הכל לשקית קוקי, סוגרים ועושים כמה חורים בשקית עם מזלג.

הרכבת הסיר

  • בסיר של החמין מחממים היטב שליש כוס שמן זית וצורבים היטב את נתחי הבשר (העוף, שפונדרה ואוסובוקו). מוציאים מהסיר.
  • מכניסים לסיר בצל אחד פרוס דק ומזהיבים אותו.
  • מוסיפים את השעועית והשזיפים ומערבבים.
  • על השעועית מניחים את פרוסות האוסובוקו, עליהן את השפונדרה ולבסוף את העוף.
  • מפנים מקום לצד הבשר לשקית הקוקי עם האורז ומכניסים אותה. 
  • מוסיפים מים לכיסוי הבשר ומתבלים במלח, פלפל, בהראט ודבש.
  • מסדרים תפוחי אדמה, ביצים מבושלות בקליפתן. מוסיפים מלח ופלפל.
  • מכסים את הסיר ומבשלים על הכיריים כשעה.
  • מעבירים את הסיר לתנור שחומם ל-100 מעלות למשך הלילה.

הציפייה הלילית הקסומה 
  • המים צריכים להגיע כל הזמן לתחתית תפוחי האדמה. אם חסר מוסיפים, אם יש יותר מדי מעלים את חום התנור ומורידים את המכסה לשעה.
  • בבוקר מוציאים את שקית הקוקי (האורז צריך להיות מוכן), מכניסים את הקישקע ובצהריים הכל מוכן.
הגשה

אני אוהב להגיש את המרכיבים בנפרד ושכל רכיב יוצא מהחמין כשאפשר לזהות אותו.
כדאי להגיש עם וודקה קפואה, מלפפונים חמוצים וסלט רענן.
הפעם הכנתי סלט צנוניות מהיר של צנוניות פרוסות דק, פטרוזיליה קצוצה, שמן זית, לימון, מלח ופלפל.



עוגיות חמאה עם ריבה
כמה טיפים להצלחה בטוחה:
  • הרכיבים צריכים להיות קרים. בקיץ אפשר לשמור את הקמח במקפיא.
  • עיבוד הבצק צריך להיות מינימלי, לא לשחק עם הבצק ולא ללוש אותו.
  • הבצק צריך להיות כמה שיותר קר במהלך העבודה, לכן כדאי לחלק אותו לכמה חלקים ובכל פעם שעובדים עם חלק השאר מחכים במקרר.
  • לעוגייה נגיסה יש להוסיף ביצה לבצק, לעוגייה עדינה יותר ונימוחה יש להחליף את הביצה ב-50 מ"ל שמנת מתוקה.
  • השימוש באבקת סוכר לעוגיות הכרחי לקבלת מרקם חלק אם תשתמשו בסוכר רגיל יתקבל מרקם גרגירי.
  • כדאי לעבוד עם מספר תבניות כך שבזמן שתבנית אחת בתנור, השנייה מחכה במקפיא וניתן לסדר עוגיות בתבנית שלישית. 
  • לא להתפתות ולמלא את העוגיות ביותר מדי ריבה. היא תיזל לצדדים ותלכלך את כל העסק.
  • סבלנות, סבלנות, סבלנות. העוגיות האלה דורשות הרבה התעסקות וזמן. אם לא ניגשים להכנתן בכיף הן לא יצליחו. 

רכיבים

200 גר' חמאה קרה חתוכה לקוביות
300 גר' קמח
100 גר' אבקת סוכר
1 ביצה
ריבה שאוהבים.
מומלץ, כמה שיותר פשוטה ללא חתיכות פרי גדולות שיפריעו לכם למלא את העוגיות.

אופן ההכנה

  • במעבד מזון שמים קמח ואבקת סוכר ומפעילים לכמה שניות.
  • מוסיפים את קוביות החמאה ומעבדים עד לקבלת פירורים דקים.
  • מוסיפים ביצה טרופה או שמנת מתוקה ומעבדים עד להתגבשות כדור.
  • מוציאים את הבצק, מחלקים ל-2, עוטפים כל חלק בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה לפחות.
  • מחממים תנור ל-160 מעלות.
  • מוציאים בצק אחד מהמקרר ומרדדים על משטח מקומח קלות לעובי 2-3 מ"מ.
  • קורצים צורות: יש להקפיד ליצור מספר שווה של צורות זהות עם חור.
  • את שאריות הבצק מגבשים לכדור (לא לשים, רק מסדרים קלות) ומחזירים למקרר.
  • מסדרים את צורות הבצק בתבנית עם נייר אפייה ומכניסים למקפיא ל-2-3 דקות.
  • מכניסים את העוגיות לתנור ומורידים את החום ל-140 מעלות ל-15 דקות.
  • העוגיות מוכנות כשהן יבשות. שוברים עוגייה אחת ובודקים האם הבצק בפנים יבש. העוגיות לא צריכות להשחים אלא רק לקבל גוון עדין וזהוב.
  • חוזרים על הפעולות עם החלק השני וכן הלאה. בכל פעם הבצק שמחכה לרידוד נח במקרר/מקפיא.
  • על כל הצורות עם החור ניתן לפזר אבקת סוכר (לפני ההרכבה של העוגיות).
  • על כל תחתית מניחים כפית ריבה ועליה סוגרים עם הצורה המתאימה עם החור. לוחצים מעט. 
  • הריבה נראית נוזלית מדי אך לאחר כמה דקות של מנוחה היא תתגבש יפה.

This entry was posted in ,,,,,,. Bookmark the permalink.

4 תגובות ל: שבת של חורף

  1. מתי כבר תגיע עוד שבת עם גשם שנוכל לנסות את המתכון הזה? אני רגילה לחמין מעורבב כזה שבו אתה לא ממש יודע מה בדיוק עלה במזלגך והרעיון שלך קוסם לי. ננסה!!

  2. זו היתה אחת השבתות הקסומות עם חמין מעולה. חבל שאי אפשר היה לזוז שעתיים אחרי זה.

  3. עידן

    מי צריך לזוז?
    Rest and digest! :>

  4. מולה

    כדאי שאלוהים יקרא את המתכון הזה כי אז בטוח שהוא ישתכנע לברך אותנו בשבתות כאלה.

הוספת תגובה:

מופעל על ידי Blogger.